" - من می ترسم فرزندم را مهدکودک بفرستم - چطور؟ - فکر می کنم سرما می خوره؟ بچه ها اذیتش می کنند و برنامه ی غذاییش به هم می خورد و... - اوهوم - البته خیلی خودم هم درگیری دارم؛ دوست دارم یک زمان هایی را برای خودم باشم. - درسته - فکر می کنم بعضی وقت ها برای خودم و همسرم وقتی نمی گذارم. - اوهوم؛ وقتی سن بچه ها بالاتر می رود والدین خیلی دغدغه ی گذاشتن بچه هاشون رو در مهدکودک دارند. - بله، واقعاً فکر می کنم باید یک تصمیمی بگیرم ".
چه مسائلی را قبل از ثبت نام فرزندان خود در مهد کودک باید درنظر بگیریم؟
بسیاری از والدین در سنین ۳ تا ۵ سال در مورد ثبت نام فرزندان خود در مهدکودک دغدغه هایی چون مکالمه بالا را دارند. والدین از تجربه های غیرقابل کنترل فرزندان خود معمولاً استقبال کمی می کنند و در عین مایل هستند تا فرزندان خود را در زمان های محدودی به مهد کودک بفرستند. اما چطور بفهمیم که چه سنی برای ورود فرزندانمان به مهدکودک مناسب است:
برای تصمیم بهتر در انتخاب سن مناسب ورود به مهدکودک بد نیست نظرات چندی از معلمان مهدکودک را جویا شویم. معمولاً مربیان یا معلمان مهد کودک منابع اطلاعاتی خوبی هستند که می توانند اطلاعات جامع و مفیدی را در مورد سن ورود به مهدکودک به ما ارئه دهند.
آیا مهدکودک برای همه کودکان الزامی است؟ جواب منفی است؛ بسیاری از روانشناسان کودک معتقدند که ورود کودکان به مهدکودک بسته به شرایط خانوادگی، اقتصادی و سن و رشد کودک برای خانواده ها متفاوت است؛ به عبارت دیگر بسیاری از پدر و مادرها هر دو شاغل هستند و این شرایط باعث گذاشتن فرزندانشان در مهدکودک می شود.
تفاوت های کودکان در سن ورود به مهدکودک نیز مهم است؛ بسیاری از کودکان می توانند به راحتی با همسالان خود ارتباط برقرار کنند؛ بسیاری از آن ها هنوز به والدین خود وابسته هستند؛ لذا بهتر است که برای این کودکان سنین بالاتر را برای ورود به مهدکودک در نظر بگیریم.
وقتی ما وارد مغازه می شویم از قبل چه اهداف خریدی داشته ایم؟ یا به هنگام خرید محصولات به چه چیزهایی توجه می کنیم؟ بد نیست قبل از هرگونه تصمیم جهت ثبت نام فرزندمان در مهدکودک، اطلاعاتی از مهدکودک ها اطراف محل زندگی خود و برنامه های هر کدام از آن ها به دست بیاوریم؛ بسیاری از این مهدکودک ها می توانند شرایط زمانی و محتوایی متفاوتی را در اختیار ما قرار دهند.
باید این را بدانیم که برای ورود به مهدکودک بین متخصصان هیچ سن مشخصی وجود ندارد؛ به عبارتی دیگر سن ورود به مهدکودک به شرایط متفاوتی بستگی دارد. اما چند نکته در انتخاب تصمیم بهتر؛ در واقع می توانیم بگوییم که فرزندان ما آماده ورود به مهدکودک هستند اگر:
آن ها بتوانند قوانین ساده ای را دنبال کنند و آن ها را تا حد مطلوبی تبدیل به یک روتین کنند؛ مثلاً بعد از غذا باید مسواک بزنیم.
بتوانند مدت زمان مطلوبی را برای انجام یک کار صرف کنند؛ به عنوان مثال بتوانند در یک مکالمه با ما به حرف های ما خوب گوش کرده و به راحتی منظور ما را متوجه شوند.
بتوانند بعضی از کارها را خودشان به تنهایی انجام دهند یا کمتر نیاز به کمک ما داشته باشند.
آن ها مهارت های حرکتی مناسب سن خود را به دست آورده باشند؛ به عنوان مثال انتظار می رود در سنین چهار و پنج سال فرزندان ما به خوبی بدوند و با دیگران بازی کنند.
بتوانند با دیگران ارتباط و همکاری مطلوبی داشته باشند؛ این همکاری مطلوب به این معنا نیست که آن ها هیچ وقت عصبانی نشوند و یا خرابکاری نکنند.
بتوانند به خصوص در سنین پنج سالگی به بالا متوجه هیجانات و احساسات خود و دیگران باشند؛ مثلاً اگر مادر با من حرف نمی زند ممکن است معنایش این باشد که او از دست من عصبانی است و...
و در نهایت آن ها دوست داشته باشند که مطالب و مهارت های جدیدی را یاد بگیرند؛
نکات مهمی که باید بعد از ثبت نام در مهدکودک مدنظر قرار دهیم
شرایط کودک خود را به طور کامل برای مربیان مهد کودک توضیح دهیم.
مهم است بدانیم فرزندان ما به لحاظ رابطه ی دلبستگی چه شرایطی را دارند؛ مثلاً می تواند ساعت هایی را دور از ما در مهد کودک به راحتی سپری کند یا خیر؛ برای این موضوع می توانید از روان شناسان یا مشاورین مرتبط استفاده کنید.
اطلاعاتی از وضعیت برنامه غذایی و میزان پاکیزگی مهدکودک به دست بیاوریم.
و خوب است عادت ها و نیازهای فرزندان خود را به صورت مکتوب به مربیان ارائه دهیم.