مهارت دوست یابی و آموزش آن به کودکان
مطمئنا زمانی که مشغول برنامهریزی درسی کودکتان هستید، آموزش مهارت دوست یابی، اولین چیزی نیست که به آن فکر میکنید. معمولا در محیطهای آموزشی، آموزش مهارتهای درسی مقدم بر مهارتهای اجتماعی هستند. اما آموزش مهارتهای اجتماعی و ارتباطی به کودکان، به طور کلی تاثیر بلندمدتتری بر موفقیت آنها دارد. دوستیهای محکم و قوی بر حس عزت نفس و تعلق کودکان نیز موثر هستند. ما در این مطلب چند نکته برای تقویت این مهارت در کودکان، آماده کردهایم:
۱- دوست یابی با فعالیتهای فوق برنامه
خیلی وقتها، بچهها در فعالیتهای فوق برنامه شرکت نمیکنند و متاسفانه این فرصت خوب برای یادگیری مهارتهای اجتماعی از دست میدهند. ابتدا به بچهها کمک کنید نثاط قوت و علاقهمندیهایشان را پیدا کنند، تا پس از آن بتوانند محلی مناسب برای یادگیری مهارتهای اجتماعی را انتخاب کنند. هر آنچه که کودکتان از آن لذت میبرد، میتواند فرصتی باشد برای آنکه مهارتهای اجتماعی و ارتباط با دیگران را یاد بگیرد.
۲- فعالیتهای سازمانیافته به آموزش مهارت دوست یابی کمک میکنند
اگر کودک شما فرصت تعاملات اجتماعی خارج از محیط مدرسه را هم داشته باشد، برای پرورش مهارتهای اجتماعی که به ورت ذاتی در وجودش قرار گرفته، بسیار مفید است. با تشویق شما، حتی بچههای خجالتی و کم اشتیاق هم، از طریق تعامل و فعالیت در کنار دیگران، مهارتهای اجتماعی را یاد میگیرند. خیلی از روابط دوستانهای که بچهها میسازند در اثر محیط مدرسهشان است. بچهها میتوانند این فرصت را داشته باشند که در محیطی خارج از محیط مدرسه و در نقشهای دیگر هم یکدیگر را ببینند و به جای اینکه صرفا آشنا و همکلاسی هم باشند، با یکدگیر دوست شوند.
۳- دوست یابی گام به گام با مراحلی مدیریتپذیر
به کودکتان آموزش بدهید که برای توسعهی روابط دوستانه، نیاز است مهارتهای اجتماعیاش را مرحله به مرحله بهبود ببخشد. مهارتهای اجتماعی ممکن است در نظر بچهها امری ساده نباشند. به کودکتان کمک کنید با تعیین اهداف کوچک، بر روی این مهارتها کار کند. از کودکتان بخواهید هر روز به یک کودک جدید، لبخند بزند و سلام کند. فقط بگوید «سلام». همین یک کلمه برای کاهش فشار و شروع یک گفتگو که میتواند منجر به دوستی شود، کافی است. هر شب در رابطه با روزی که گذشت و افرادی که با آنها صحبت کرده است، گفتگوی کوتاه و دوستانهای داشته باشید.
۴- دوست یابی زمان میبرد
مهارتهای اجتماعی را با تکرار موقعیتهای اجتماعی، در طول زمان، آموزش دهید. بازیهای نمایشی ترتیب دهید و در آنها ملاقات با افراد جدید را تمرین کنید. به نوبت جای خود را در بازی عوض کنید و نقش کسی که «سلام و خوشامد میدهد» و کسی که «پاسخ میدهد» را بازی کنید. به کودکتان هنر گفتگو با دیگران درباره خودشان را آموزش دهید. به او کمک کنید تا ببیند به این ترتیب، میتواند دوستش را بیشتر بشناسد و علائق مشترکشان باخبر شود. بچهها میتوانند با استفاده از سوالات مودبانه و دوستانه، دوستانشان را به صحبت کردن تشویق کنند. همچنین تمرکز بر روی دیگران، میتواند به کودکتان کمک کند که نسبت به خودش کمتر خودآگاه باشد. به کودکتان کمک کنید دوستان خوبی پیدا کند تا روابط سالمی را گسترش دهد.
۵- شرکت در بازیها و ورزشها، میتوانند مهارت دوست یابی را آموزش دهند
به کودکتان یاد بدهید که میتواند از طریق شرکت در بازیها و فعالیتهای مدرسه و مهدکودک، با دیگر بچهها دوست شود و به این ترتیب مهارتهای اجتماعی را نیز یاد بگیرد. گذشته از اینکه راه خوبی برای تمرین مهارتهای همچون خواندن، محاسبه کردن و تناسب اندام است، آموزش این بازیها به کودکتان کمک میکند تا در کنار و همراه دیگر بچهها بازی کند. اینه بچهها بتوانند بازیها را یاد بگیرند و در کنار دیگران بازی کنند، به آنها احساس اعتماد به نفس بیشتری میدهد.
۶- زمانی را برای سرگرمی در جدول برنامههای کودکان قرار بدهید تا مهارتهای اجتماعی و دوست یابی، در اولویتها قرار بگیرند
کودکتان را تشویق کنید با چند نفر از بچههای همسایه بازی کند و به این ترتیب دایرهای از دوستان تشکیل دهد. سعی کنید بر زمانهای کوتاه و با کیفیتی همراه با میان وعده سرمایهگذاری کنید، و به این ترتیب دوستیهایی را پرورش خواهید داد که تا مدتها، شاید تا دبیرستان و حتی تا سالیان سال پس از آن، ادامه پیدا میکنند. دوستانی که در مدرسه همکلاس هستند، میتوانند حمایت عاطفی و اجتماعی همی برای یکدیگر تامین کنند، و میتوان گهگاهی این اجازه را داد که زمانی که بچهها تکالیفشان در مدرسه نیمهکاره مانده، برای تکمیلش آن را به خانه بیاورند.
اهمیت مهارت دوست یابی، محدود به سالهای مدرسه نمیشود و کودکان از سنین خیلی پاینتر نیاز دارند با این مهارت آشنا شوند تا بتوانند در محیطهای آموزشی که مستقل از پدر و مادرشان هستند، با همسالان خود ارتباط برقرار کنند. ما در موسسه همپای کودک، با توه به اهمیت این موضوع، کارگاهی طراحی کردهایم که مهارتهایی که کودکان پیش از ورود به مهدکودک به آنها احتیاج دارند، از جمله مهارت دوست یابی را آموزش ببیند. شما عزیزان میتوانید برای آشنایی بیشتر با کارگاه آماده شو، بر روی لینک زیر کلیک کنید:
این مطلب از سایت www.verywellfamily.com تهیه شده است.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۰۵:۰۸ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: مهارت دوست یابی، مهارتهای اجتماعی، مهارتهای ارتباطی