۱۰ نمونه از مهارتهای زندگی که تا سن ۱۰ سالگی باید به فرزندتان یاد بدهید
فرزندتان خیلی بیش از آنچه مکه شما فکر میکنید توانمند است. حتی کودک پیش دبستانی شما هم میتواند این مهارتها را فرا بگیرد.
در روزگاری که به علت تکنولوژی پیشرفته فرزندانمان ناگزیر چیزهای زیادی یاد میگیرند، به راحتی هم ممکن است مهارتهای کاربردی زندگی را از دست بدهند. این مهارت میخواهد ریختن لباسها در ماشین لباسشویی باشد، یا خواندن نقشه، و یا نوشتن یک نامه. یکی از پژوهشهایی که اخیرا انجام گرفته نشان میدهد در حالیکه ۵۸ درصد کودکان ۳ تا ۵ سال در امریکا میتوانند با یک گوشی هوشمند کار کنند، اما کمتر از ۱ نفر از هر ۶ نفر (۱۵ درصد) بچهها، میتوانند صبحانهی خودشان را آماده کنند.
خیلی از والدین به جای اینکه اجازه دهند بچهها خودشان کارهایشان را انجام بدهند تا آنها را یاد بگرند و بتوانند از عهدهشان بربیایند، خودشان تمام کارها را انجام میدهند. همین حالا شروع کنید و این مهارتها را به فرزندتان یاد بدهید و اجازه دهید که در مسیر استقلال گام بردارد.
۱- راه انداختن ماشین لباسشویی و خشکشویی
حتی خیلی از نوجوانانی که راهی دانشگاه میشوند هم نمیدانند که لباسهایشان را چگونه بشویند. اجازه ندهید که فرزندتان هم یکی از همین بچهها باشد. شما میتوانید از زمانی که کودکتان حدودا ۶ ساله است، به او این مهارت را یاد بدهید. اگر درب ماشین لباسشویی شما از بالا باز میشود، یک چهارپایه نزدیکتان قرار بدهید. گام به گام او را همراهی کنید – اینکه چطور مادهی شوینده را اندازه بگیرد و اضافه کند، تنظیمات مخصوص را انتخاب کند و ماشین را روشن کند. یک پیشنهاد جالب برای این کار این است که به بچهها در یاد دادن چنین مسئولیتهایی، اسامی بامزه بدهید: مثلا جنگجوی ماشین لباسشویی، نگهبان خشکشویی و... . ممکن هم هست که همه چیز را خوب و عالی پیش نبرند، مثلا زمانی که لباسها هنوز مرطوب هستند آنها را تا کنند، اما در اینجا هدف یاد گرفتن بچههاست نه خوب و عالی پیش رفتن کارها.
۲- کاشتن یک نهال
شاید خیلی از بچهها بلد باشند که یک نهال را بکارند اما نمیدانند چطور آن را به باغچه منتقل کنند. یکی از متخصصان در این زمینه موارد زیر را پیشنهاد داده است:
- از کودک بخواهید که در باغچه یک حفره که کمی از گلدانش بزرگتر است ایجاد کند.
- به محض اینکه گیاه را از گلدان درآوردید و در باغچه گذاشتید، از کودک بخواهید که با احتیاط اطراف آن خاک بریزد و آنها را به سمت پایین هل بدهد.
- از کودک بخواهید با یک آبپاش، به آرامی به پای آن آب بریزد.
- تا سن ۶، ۷ سالگی، کودک میتواند خودش گیاه را از گلدان خارج کند، به این صورت که ساقهی گیاه را بین دو انگشتش قرار دهد، سپس به بیرون گلدان فشار وارد کند تا گیاه از آن خارج شود. اگر ریشهها خیلی به هم گره خورده باشند، باید قبل از کاشتنش، کمی آنها را آزادتر کند.
۳- کادو کردن
کودک در این سن از هدیه دادن لذت میبرد، و اگر خودش هم بتواند آن را کادوپیچ کند خوشحالتر میشود. بچههای پبش دبستانی میتوانند با قیچی کار کنند و چسب بزنند، اما بچه های مهدکودکی برای این کارها و همچنین مواردی دیگر نظیر کندن اتیکت قیمت، پیدا کردن جعبهای که اندازهاش متناسب با هدیه باشد و همچنین پیچیدن کاغذ کادو در سرتاسر هدیه قبل از اینکه آن را قیچی بزنند، به کمک شما نیاز دارند.
۴- با چکش روی میخ کوبیدن
- به کودک ۹-۷ ساله خود یک چکش بدهید. فروشگاههای ابزارهای خانگی، چکشهایی سبک مخصوص کودکان دارند که وزنشان حدودا ۱۱۲ گرم است، اما به همان نسبت هم با این چکشها بر روی میخ کوبیدن دشوارتر است.
- از یک تکه چوبی که خیلی سفت و محکم نباشد (مانند چوب کاج، صنوبر یا سرو) استفاده کنید. میتوانید به کمک یه بند یا گیره نجاری آن را از جایی آویزان کنید، یا حتی خیلی ساده آن را روی زمین بگذارید.
- میخی انتخاب کنید که سر پهنی داشته باشد. در ابتدا نیاز است که اولین ضربه هر میخ را خودتان بزنید.
- زمانی که کودکتان آمادگی این را داشت که خودش کار را انجام دهد، میتوانید میخها را در یک تکه کارتون مقوایی فرو کنید که او هرکدام را که میخواست به چوب بزند با مقوا بردارد. حواستان باشد که کودک حتما به جای لبه میخ، لبههای مقوا را بگیرد تا انگشتهایش آسیب نبینند.
- وقتی که به این روش تسلط پیدا کرد، از او بخواهید که لبهی میخ را نگه دارد. خودتان را آماده کنید که یکی دوباری انگشت شستش را زخم کند اما خب به زودی هم فوت و فن کار را یاد میگیرد!
۵- نامه نوشتن
بچهها میتواننند برای اعضای خانوادهشان نامه بنویسند، روی آن تمبر بچسبانند و آن را به درون صندوق پستی بیندازند. به آنها یاد بدهید که چطور روی پاکت نامه آدرس بنویسند و پنج قسمت اصلی نامه را حتما تکمیل کنند. این قسمتها عبارتند از: تاریخ، عنوانی که برای احترام یا صمیمیت انتخاب میشود (... عزیز)، متن اصلی نامه، خاتمه (ارادتمند شما، ...) و امضا. همچنین میتوانید به آنها کمک کنید که چطور به مناسبتهای مختلف بر روی کارت پستال ها متن مناسب بنویسند.
۶- آماده کردن یک وعدهی غذایی ساده
زمانی که مشغول آماده کردن غذا هستید، از کودکتان بخواهید که به شما کمک کند. وظایفی را که میخواهید انجام دهد، برایش مشخص کنید، و حتی اگر آرد بر روی زمین ریخت و یا ظرف تخممرغها به هوا پرتاب شد، سعی کنید خونسردی خودتان را حفظ کنید! ماست همراه با تکههای میوه، یک پیشنهاد خوب و ساده برای اولین صبحانه دستساز کودکتان است. کودکان مهدکودکی میتوانند ماست را با قاشق به درون کاسه بریزند و میوههای تکه شده و از قبل خرد شده را به دورن آن اضافه کنند.
سعی کنید با بچههای ۵ ساله و بزرگتر از آن تمرین کنید که ساندویچ و یا اسموتی درست کنند (در مورد استفاده از مخلوطکن احتیاط کنید). برای بچههای حدود ۷ و ۸ سال، میتوانید به بچهها کمک کنید که مثلا به وسیلهی اُون تُستر غذاهایی ساده درست کنند و یا با خرد کردن کاهو ،گوجه، خیار هویج و نان تست، سالاد درست کنند. وقتی به ۱۰ سالگی رسیدند میتوانند تخت نظارت و سرپرستی شما روی گاز غذای سادهای مثل ساندویچ پنیر گریل شده درست کنند. سعی کنید در عین حال که به او اجازه میدهید سرآشپز کوچولوی شما باشد، حواستان به نکات ایمنی باشد.
۷- جهتیابی
اگر تابهحال تجربهی گم شدن به علت مسیریابی از روی GPS را داشتهاید، میتوانید دلیل اهمیت داشتن توانایی نقشه خوانی را درک کنید (حتی اگر قرار باشد نقشهی گوشی موبایلتان را بخوانید). این فعالیتها به فرزندتان مهارت جهتیابی را آموزش خواهند داد:
- در جستجوی گنج. نقشهها وسایلی خستهکننده به نظر میرسند، تا زمانی که بخواهیم از آنها برای یافتن گنج استفاده کنیم! اسباببازیها را در حیاط پنهان کنید و برای یافتن آنها از نقشهای که خودتان طراحی کردهاید استفاده کنید و محل پنهان کردن اسباببازی را در آن علامتگذاری کنید. برای کودک ۴-۳ سالهتان چگونگی تطابق اشیاء در نقشه و آنچه که در مقابلش هست را توضیح دهید.
- به او اجازه دهید راهنما و سرپرست مسیر باشد. باغ وحشها، موزهها و شهربازیها، نقشههایی رنگارنگ و ساده برای خواندن دارند. از کودک پیش دبستانی خود بخواهید که مسیر را دنبال کند، و کودکان بزرگتر را وارد این چالش کنید که مسیر شما را از نقطهای به نقطهای دیگر نشان دهد.
- پیدا کردن اشیاء پنهان. بچههای ۵ سال به بالا عاشق این بازی پیدا کردن گنج از روی نقشه هستند، که برای آن باید با استفاده از GPS مسیر را پیدا کنند تا به صندوقهایی که پر از خردهریز هستند، برسند.
۸- بستن زخم
به کودکتان از همان سنین کم یاد بدهید که اگر خون دید شوکه نشود (و البته خودتان هم خیلی شوکه نشوید!). میتوانید به او نوعی بازی یاد بدهید که حواسش را از زخم و درد پرت کند و بتواند وقتی شما نزدیکش نیستید تا جای زخمش را ببوسید! برای خودش کاری کند. بر روی زخم فشار دهید تا جایی که خونریزی قطع شود، روی زخم را با آب بشویید، مقداری پماد آنتیبیوتیک روی زخم بزنید و سپس آن را ببندید.
۹- شستن حمام و دستشویی
تکه پارچهها و اسفنجها را برای پاک کردن جای لکهی حبابهای خمیردندان از روی سینک دستشویی نگه دارید. برای تمیز کردن توالت به مهارتهای بیشتری نیاز است. بچههای سنین دبستان این توانایی را دارند که درپوشها و صندلی و قسمتهای دیگر را با ماده ضدعفونی کننده پاک کنند. از این مورد هم اطمینان حاصل کنید که بعد از اتمام کارشان، حتما دستشان را به خوبی میشویند. بچههای بزرگتر میتوانند کاسهی دستشویی را با مایع آنتیبیوتیکدار تمیز کنند. به اطراف آن جوش شیرین بپاشید، اجازه دهید چند دقیقه بماند، کمی سرکه بریزید، سپس با برس مخصوص دستشویی آن را تمیز کنید.
۱۰- خرید مقایسهای
به بچهها یاد بدهید که در هنگام خرید، مشتریهای هوشمندی باشند. این رویکرد سه مرحلهای، میتواند کمک کننده باشد:
- زمانی که خودتان به خرید میروید، همه چیز را برایش توضیح دهید. قیمت را با صدای بلند بگویید و در مورد انتخابتان صحبت کنید؛ مثلا "من میخواهم از یک پمپ بنزین دیگر، بنزین بزنم چون به اندازه هزار تومان در هر لیتر، ارزانتر است". همچنین میتوانید برای کودکتان بگویید که در حال حاضر چه چیزهایی را احتیاج دارید اما به این دلیل که پول کافی برایشان ندارید، از خریدشان صرف نظر میکنید.
- اجازه دهید گاهی کودکتان پول را بپردازد. به او مقدار مشخصی کمک هزینه بدهید و مواردی که موظف است تهیه کند را برایش تعیین کنید. برای مثال میتوانید مسئولیت خرید شیرینی را همیشه به عهده بچهها بگذارید تا آنها هم مشتریهای زرنگی شوند.
- با بچهها بازیهای مرتبط با خرید داشته باشید. برای مثال در سوپرمارکت از آنها بخواهید برندی که ارزانترین سس کچاپ و یا دستمال توالت را دارد را پیدا کنند.
این مطلب از سایت "www.parents.com" تهیه شده است.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۱۲:۳۵ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: بستن زخم، جهتیابی، خرید کردن، شکار گنج، لباس شستن، مهارتهای زندگی، میخ و چکش، نامه، وعده غذایی ساده، کادو کردن، کاشتن نهال