۱۰ فعالیت سرگرم کننده که میتوانید با کودکان ۳ تا ۵ سال انجام دهید
سالهای بین ۳ تا ۵ سال، زمانهایی حیاتی برای یادگیری و تحول کودکان هستند. بچهها که همواره کنجکاو هستند، مدام سوال میپرسند و در حال کاوش دنیای اطرافشان هستند. والدین میتوانند به فرزندانشان کمک کنند که در این سن، در خلال بازی رشد کنند. ما در ادامه فهرستی از ۱۰ فعالیت سرگرمکننده را تهیه کردهایم که والدین و فرزندان بتوانند با هم بازی کنند.
۱- با یکدیگر شکل حروف الفبا را ترسیم کنید
بچههای ۴-۳ ساله عاشق نقاشی کشیدن هستند. اگر به آنها اجازه بدهید همیشه آدمها را به صورت دایرههایی با اندامهایی خطی رسم میکنند. از این علاقهای که به هنر دارند استفاده کنید تا بتوانند شکل حروف را رسم کنند. سعی کنید برای این کار برگههایی تهیه کنید که خطوط نقطهچین رنگی داشته باشند. این کار به کودکتان کمک میکند که با شکل حروف آشنا شود. شما حروف را با مداد بکشید و از کودکتان بخواهید روی آن را با ماژیک بکشد.
۲- پازل درست کنید
پازلها فقط مخصوص آدم بزرگها و بازنشستهها نیستند! زمانی که بچهها قطعات پازل را حرکت میدهند و در جای درست خودشان میگذارند، به مهارتهای حرکتی ظریف دست مییابند. دنبال پازلهایی بگردید که خودشان صفحهای مخصوص درست کردن هم داشته باشند و برای دستان کوچک بچهها مناسب باشند. این فعالیت همچنین به بچهها صبر را، به عنوان یک ویژگی کلیدی برای تمامی سنین نیز، میآموزد.
۳- بازیهای پرتاب کردنی
یک راه دیگر برای کمک به بچهها جهت دستیابی به دست آوردن کنترل بر مهارتهای حرکتیشان، انجام بازیهای پرتاب کردنی است. لِی لِی یک گزینه بسیار مناسب است چرا که بچهها باید یک سنگ یا یک کیسه لوبیا را روی یک مربع مشخص بیندازند. این کار هم هدفشان را آزمایش میکند هم یک بازی جالب است!
۴- جور کردن اشکال
بچهها در این سن باید نام اشکال ساده را بدانند. والدین میتوانند با نشان دادن اشکال در دنیای اطراف، به کودکان خود کمک کنند که آنها را یاد بگیرند. یک مکعب اسباببازی در واقع میتواند مربع باشد و یک توپ، دایره. بعد از آن فلش کارتهایی از اشکال مشابه درست کنید. دو کارت دایره، مربع، قلبی، بیضی و... درست کنید. کارت ها را با هم قاطی کنید و کودکتان را تشویق کنید اشکال مشابه را جور کند.
۵- با هم بینگو بازی کنید
(بینگو یک نوع بازی است به این صورت که هر فرد یک کارت که روی آن یک سری عدد نوشته شده در مقابلش دارد، و یک نفر که شمارهها را به صورت تصادفی اعلام میکند. برنده اولین کسی است که پنج عدد در یک ردیف از کارتش اعلام شده باشد.)
با اینکه به طور معمول این بازی در مقاطع بالاتر اجرا میشود، برای شما فرصت مناسبی است که اعداد و حروف را به کودکتان بیاموزید! خودتان کارتهایی درست کنید که اعداد و حروف را نشان دهد، کودک شما هم یاد میگیرد هم بازی میکند، و هر زمان که نیازی به کمک داشت، میتوانید به او پیشنهاد کمک کنید. یادتان باشد که حتما به برنده جایزه بدهید. برای جایزه میتوانید یک کتاب جدید در نظر بگیرید؛ هم جایزهی فوقالعادهای است و هم به یادگیری بیشتر کلمات کمک میکند.
۶- با قوطی کنسرو تلفن درست کنید
بله، درست است که شما به احتمال زیاد خودتان گوشی تلفن همراه دارید، ولی صحبت کردن با آن به اندازهی این نوع ارتباط جالب نیست. با درست کردن گوشی تلفن از جنس قوطی کنسرو، در رابطه با ارتعاش و صدای امواج به کودکتان آموزش دهید. از دو قوطی کنسرو استفاده کنید که لبههایش کاملا بریده شده باشد و به هیچ وجه تیز نباشد. سپس در کف آن یک حفره ایجاد کنید و یک سیم یا یک نخ را از بین هر دو قوطی رد کنید. هر دو انتهای آن را گره بزنید تا نخ یا سیم محکم سرجایش بماند. با اینکه در واقع نخ نمیتواند حامل صوت باشد، شما میتوانید آن را تکان دهید تا امواج صدا را شبیهسازی کنید. قوطی فلزی میتواند بعضی از امواج را مخابره کند، و این اتفاق میتواند آنچه را که زمان تلفن صحبت کردن رخ میدهد، تصویرسازی کند.
۷- بازی شکار رنگها
یکی دیگر از مهارتهای مهمی که بچهها باید پیش از دبستان آن را کسب کرده باشند، توانایی تشخیص رنگ های رنگین کمان است. به جای اینکه خیلی ساده به اشیاء مختلف اشاره کنید و به کودکتان بگویید آن چه رنگی است، بازی شکار رنگها راه بیندازید! کودکتان را به حیاط بفرستید و از او بخواهید از هر رنگی از رنگین کمان، چیزی پیدا کند. به زودی آنها با یک توپ بنفش، دوچرخهی قرمز، برگ زرد و چیزهایی دیگر برمیگردند. این یک روش خوب و سرگرمکننده است که هم کودکان را با محیط اطرافشان آشنا کنیم هم کمک کنیم تا رنگهای مختلف را تشخیص دهند.
۸- سعی کنید با اطلاعاتی که بچهها دارند بازی بسازید
بچههای کوچک میبایست زمانی که راهی پیش دبستانی میشوند، اطلاعاتی در رابطه با خودشان داشته باشند. والدین میتوانند به کودکانشان نام کامل، نشانی، نام والدین، و شماره تلفنها را از طریق بازی اموزش دهند. کارتهایی با حروف اسم کودکتان درست کنید و آنقدر آنها را کنار هم بچینید تا تبدیل به اسم کودکتان شود. همچنین میتوانید تمام این اطلاعات را در قالب یک شعر یا ترانه بیاورید، ملودی به یادگیری کودکان کمک بسیاری میکند.
۹- با اسباببازیهای حسی بازی کنید
بچههای کوچک شما احتمالا همه چیز را لمس میکنند. آنها دستشان را روی فرش میکشند و عاشق این هستند که با دم سگها بازی کنند. این یک تکنیک یادگیری بسیار مهم است. خمیربازی یک بازی بسیار خوب برای تشویق سرگرمیهای حسی است. شکل دادن به خمیرها یکی از فعالیتهای جذاب برای کودکان این سنی است.
۱۰- به فصلها توجه کنید
بچهها اغلب عاشق این هستند که یبرون بروند و برایشان فرقی هم ندارد کدام فصل است! از این موضوع برای آموزش فصلها به کودکتان استفاده کنید. درباره این صحبت کنید که وقتی بهار جای خودش را به تابستان میدهد چه اتفاقی میافتد یا مثلا زمانی که در زمستان برف میبارد. از کودکتان بپرسید او متوجه چه چیزهایی شده، مثلا تغییرات دما یا افتادن برگها. فصلها موضوع بسیار مهمی برای یادگیری هستند و حتی میتواند در لباس پوشیدن به فرزندتان زمانی که به پیش دبستانی میرود کمک کند، چرا که میداند به چه دلیل در زمان باران، پوشیدن بوت و بارانی ضروری است!
این مطلب از سایت www.mom365.com تهیه شده است.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۰۶:۰۴ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: اسباب بازی حسی، حروف الفبا، سرگرمی، فصل ها، پازل، کودک خردسال