گذرگاههای رشدی کودک
هر پدر و مادر مشتاقی از خودشان میپرسند "بچه من کی میخنده؟" "بچه من کی خودش به تنهایی میتونه بشینه؟" یا "بچه من کی میتونه غلت بزنه؟" ما جواب تمام این سوالات را اینجا داریم. یک جدول زمانی تقریبی برای اینکه بدانید چه گذرگاههای رشدی و در چه زمانی از کودک مورد انتظار است.
۱-۲ ماه
بازتابهای کودک شما از زمان تولد تحول (بیشتری) مییابند و شما به سرعت متوجه خواهید شد که اگر گونه کودک را لمس کنید به آن سمتی که نوازش کردید، برمیگردد و اگر انگشتتان را در کف دستش قرار دهید، آن را میگیرد.
گرچه که اغلب خندههای درونزاد با اولین لبخند کودک اشتباه گرفته میشود، در حقیقت از حدود ۲ ماهگی کودک شما باید قادر باشد که جواب لبخند شما را با لبخند بدهد. برای تشویقش، زیاد به او لبخند بزنید و به زودی متوجه خواهید شد که او هم متقابلا به شما لبخند میزند. اولین گذرگاه رشدی ارزشمند در این مرحله اتفاق میافتد.
سر آنها را برای دورههای زمانی کوتاهی با زاویه ۴۵ درجه بالا بگیرید.
۳-۴ ماه
هرچند که برای این موضوع زود است، بعضی از بچهها میتوانند از ۳ ماهگی شروع به چرخیدن (غلت زدن) کنند. این موضوع بین ۶-۴ ماه رایجتر است. آنها ممکن است تلاش کنند که بچرخند و گیر کنند و بعد ناراحت و بیقرار شوند. پس آماده باشید که در موقعیتهایی که برایشان راحت نیست، به آنها کمک کنید. همچنین برای اینکه به آنها کمک کنید که برای غلت زدن آماده شوند، میتوانید در کنار آنها دراز بکشید و آنها را تشویق کنید و یک اسباببازی در کنارشان قرار دهید و ببینید برای چرخیدن و گرفتن آن تلاش میکنند یا نه. کودک میتواند وزنش را روی پایش تحمل کند، صدای شما را تشخیص دهد، به سمت صداهای بلند برگردد و دستهایش را به هم برساند.
۵-۶ ماه
مدت زمانی که کودک شما در طول شب میخوابد از ۵ یا ۶ ماهگی باید به حدود ۸-۶ ساعت افزایش یابد. البته، این در مورد همه بچهها صدق نمیکند ولی شما از حالا باید متوجه دورههای خواب طولانیتری در طول شب شوید.
کودکتان از حالا به بعد بیشتر با شما ارتباط برقرار میکند، لبخند میزند، میخندد و برای شما غان و غون میکند.
میتواند صداهایی نظیر "ماما" و یا "دادا" را تقلید کند، ممکن است کمکم اولین دندانش دربیاید و احتمال دارد شروع کند به نشستن بدون کمک.
ممکن است بچه از حالت نشسته به سمت جلو خیز بردارد و امکان هم دارد که شروع کند به سینهخیز رفتن.
۷-۸ ماه
در طول این ماهها، کودک شما باید بتواند در اطراف خودش چرخ بزند و مهارت نشستن را پیدا کند. هرچند که در مراحل اول ممکن است خیلی قوی و محکم نباشد و نیاز داشته باشد برای آمادگی بیشتر شما کمکش کنید، از ۸ ماهگی باید خیلی محکمتر باشد و بتواند بدون کمک بنشیند. اگر دفعات زمانی زیادی برای ارتباط و سرگرم شدن با کودک داشته باشید، میتواند به کودک برای تمرین و در نهایت کسب این مهارت کمک کند. همچنین ممکن است نشانههایی از غلت زدن را نشان دهند که اگر تعداد دفعاتی که آنها را روی شکمشان قرار میدهید (tummy time) افزایش دهید، کمک میکند ماهیچههای مربوطه در آنها قویتر شود.
همچنین باید بر یکسری مهارتهای حرکتی ظریفتر نیز غلبه پیدا کنند، مانند اینکه بتوانند اسباببازیهای کوچک را با انگشت شست و (کنار) انگشت اشارهشان ۱۱بردارند.
بچهها به زودی خواهند توانست با گرفتن اجسام دیگر بایستند و همچنین اشیاء را با یک دستشان بگیرند و آن را به دست دیگرشان بدهند.
۹-۱۰ ماه
تا حالا کودک شما باید توانسته باشد که دو دستش را به هم بزند (کف بزند). بازیهای زیادی برای کمک به آنها که بتوانند این کار را انجام دهند، وجود دارد مانند اینکه شما کف دستتان را به کف دست او بزنید، تکرار زیاد باعث میشود آنها یاد بگیرند که رفتار شما را تقلید کنند. همچنین زمانی که دستتان را به نشانه خداحافظی تکان دهید این کار را تکرار میکند و احتمالا در این سن باید بتواند کلمه "بای بای" را با تکان دادن دست مرتبط کند.
کودک شما باید در حرکت بین نشستن و دراز کشیدن مهارت پیدا کردهباشد و برخی نیز ممکن است با حرکت بر روی باسنشان خودشان را به اشیاء برسانند. بااینحال، مهم است که یادآرور شویم رویهم رفته بعضی از بچهها هیچ وقت این گونه حرکت نمی کنند و این مرحله حرکت با باسنشان را انجام نمیدهند.
۱۱-۱۲ ماه
تا حالا کودک شما ممکن است بتواند به خوبی و به تنهایی برای چند لحظه بایستد و بتواند مایعات را با لیوان بنوشد. آنها خواهند توانست به آنچه که میخواهند اشاره کنند و همچنین میتوانند دستورالعملهای ساده را بفهمند و به آنها پاسخ دهند.
مرحله بعدی که کودک شما به آن دست مییابد، گشت زدن است در واقع از مراحل اولیه راه رفتن است همراه با گرفتن مبلمان به عنوان تکیهگاهی برای برداشتن اولین قدمها. اینکه خودشان را برای ایستادن بالا بکشند و شروع کنند به چرخیدن در اطرافشان، سرگرمی محبوب این دورهشان است.
این مطلب از سایت "www.bounty.com" تهیه شده است.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۰۶:۴۵ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: ایستادن، جهش رشدی، دندان درآوردن، راه رفتن، رشد، سینه خیز رفتن، غان و غون، غلت زدن، لبخند زدن، مهارتهای حرکتی ظریف، نشستن، گشت زدن