مهارتهای مهم زندگی، قبل از شروع پیش دبستانی
آنچه که کودک شما میبایست پیش از شروع مهدکودک بداند
برای شروع مهدکودک، "به تنهایی دستشویی رفتن" تنها مهارتی نیست که کودکان باید یاد گرفته باشند. در ادامهی مطلب قصد داریم نکاتی را بیان کنیم که توجه به آنها قبل از مهدکودک، بسیار مهم است.
همهی والدین دوست دارند که فرزندشان شروع قوی و محکمی در زندگی داشته باشد و مهدکودک میتواند پایهی محکمی را برای موفقیت در آینده رقم بزند. اگر نگران آمادگی فرزندتان برای رفتن به مهدکودک هستید، مطمئن باشید که راههای زیادی وجود دارد که کوچولویتان را برای گذار از این مرحلهی مهم آماده کنید.
به مستقل شدن تشویقش کنید
بچهها از موفقیتها و شکستهایشان به یک اندازه درس میگیرند. به محض اینکه در یک موقعیت چالش برانگیز قرار گرفتند سعی نکنید که به آنها کمک کنید. بچهها مهارتهای اجتماعیشان را از والدینی یاد میگیرند که به آنها اعتماد میکنند تا در موقعیتهای سخت و دشوار خودشان بتوانند شرایط را مدیریت کنند و تصمیم بگیرند که حتی اگر این تصمیم بهترین نباشد، حداقل بتوانند از اشتباهاتشان درس بگیرند.
متخصصان توصیه کردهاند که فرزندتان را به واسطهی مهارتهای خودیاری ابتدایی، به مستقل شدن تشویق کنید. مهارتهایی همچون؛ دست شستن، پاک کردن بینی، باز کردن درب ظرف غذا، باز و بسته کردن دکمههای ساده ی لباسها، بستن زیپ کیف و گرفتن جلوی دهانش در هنگام سرفه و عطسه. به کوچولویتان یاد بدهید که چطور شبها لباسش را عوض کند و لباس روز بعدش را انتخاب کند. اگر صبح روز بعد میخواست که خودش لباسش را بپوشد به خاطر داشته باشید که به کمی کمک احتیاج دارد.
ابتدا دستشویی رفتن را به او آموزش دهید
دستشویی رفتن برای بچهها یک مسئلهی پیچیده است. قبل از انتخاب مهدکودک، از قوانینی که راجع به دستشویی رفتن بچهها دارند مطلع شوید. اگر نیاز است که بچهها حتما بتوانند خودشان به تنهایی به دستشویی بروند، و کودکتان دیگر توانایی گفتن دستشوییاش را دارد، با احتیاط این امر را شروع کنید. اما اگر آمادگیاش را ندارد، مجبورش نکنید. اگر کودکتان میتواند به مدت یک ساعت پوشکش را خشک نگه دارد، توانایی آموزش دیدن را پیدا کرده. مهدکودک باید این تمایل را داشته باشد که در آموزش دستشویی به والدین کمک کند.
نظم و ترتیب را به فرزندتان یاد بدهید
به فرزندتان یاد بدهید که چطور منظم باشد. با او تمرین کنید که بتواند لباسها، اسباببازیها و وسایلش را در اتاقش مرتب کند. میتوانید از سبدهای رنگی و ارزانقیمتی برای سازماندهی وسایلی که شبیه هم هستند، در کنار هم، استفاده کنید.
بعد از هر بار بازی، با فرزندتان بگویید که حالا وقت مرتب کردن است و به او نشان دهید که هرکدام از وسایل به کدام دسته تعلق دارند. سعی کنید با خواند یک شعر یا آواز مثلا در مورد نظم و ترتیب داشتن، این زمان را به فرصتی جذاب و سرگرمکننده تبدیل کنید. اگر کودکتان برنامه و اصول را یاد بگیرد، خودش وسایل مربوط به خودش را مرتب میکندو یادتان باشد که بعد از هرباری که کارش را به درستی انجام داد، از او تقدیر و تشکر کنید.
مهارتهای اجتماعی را در او تقویت کنید
متخصصان معتقدند که آمادگی اجتماعی، نسبت به آمادگی آموزشی و آکادمیک، ارجحیت دارد. به مهدکودک رفتن، در واقع گامی در جهت اجتماعی شدن است. وقتی به مهدکودک فکر میکنید، این سوال را در نظر داشته باشید: آیا کودکتان میتواند دور از شما بماند؟ آیا او را از پوشک گرفتهاید؟ آیا او تابه حال حرفی درباره مدرسه زده؟
مهارتهای اجتماعی که برای محیط مهدکودک و پیشدبستان مورد نیاز هستند عبارتند از: مشارکت کردن، نوبت گرفتن، با همسالان خود بازی کردن، و در بازیهای وانمودی شرکت کردن. طبیعیترین راه برای اینکه کودکتان بتواند این موارد را یاد بگیرد، در حین بازی با همسالانش است. پس سعی کنید که کودکتان را قبل از فرستادن به مهدکودک، در جمعهای هم سن و سالان خودش برای بازی کردن، زیاد ببرید.
ابتدا با آموزش آداب و رسوم به کودکتان شروع کنید که هنگامی که کودکتان به مهدکودک رفت، زمان ....... را بداند. سلام و احوالپرسی کردن با دیگران، آداب پشت میز نشستن، از دستورات اطاعت کردن، نظم را بهم نزدن، و بهکار بردن عباراتی نظیر لطفا، تشکر کردن، و معذرتخواهی کردن، راههایی هستند که کودکتان میتواند احترام و توجهش را به دیگران نشان دهد. به این ترتیب معلمان و مربیان فرزندتان هم تحت تأثیر قرار میگیرند.
آمادگی عاطفی و هیجانی را در او تقویت کنید
متخصصان معتقدند که آمادگی عاطفی و هیجانی برای رفتن به مهدکودک یک مهارت اجتماعی بسیار مهم است. بسیار ضروری است که به بچهها کمک کنیم بتوانند هیجاناتشان را به درستی شناسایی کرده و با رفتاری درست آن را نشان دهند. وقتی که کودک هیجانی قوی را نشان میدهد، معمولا بهتر است که او را قضاوت و تحلیل نکنیم، و ارزشش را به واسطهی آن رفتار خاص با گفتن جملاتی نظیر "مثل بچهها رفتار نکن" یا "تو با این اخلاقت منو دیوونه میکنی" خرد نکنیم. یک بچهی مهدکودکی درک پایینی نسبت به این موارد دارد و ممکن است به ایت ترتیب باعث شویم بر روی احساساتش برچسب بزند و در چنین موقعیتهایی خارج از کنترل شود. او نمیداند که چرا چنین احساسهایی را تجریه میکند و اصلا باید با این احساسات چطور برخورد کند.
والدین میتوانند با اجازه دادن به فرزندانشان برای ابراز درست عواطفشان در موقعیتی درست و ایمن، و مشخص کردن یک هیجان خاص برای او، مانند: "امروز خیلی بدخلقی، فکر کنم به این خاطره که کم خوابیدی" به فرزندشان کمک کنند که بداند هر زمان که آرام باشند شما آمادهاید که با هم صحبت کنید. اینکه یاد بگیریم چطور هیجاناتمان را به روشی درست مدیریت و ابراز کنیم، تنها مهارتی ضروری برای پیش از مدرسه نیست، بلکه یک مهارت مهم در تمام زندگی است.
مهارتهای ارتباطی پرورش دهید
گفتوگو کردن برای موفقیت بچههای مهدکودکی بسیار ارزشمند است، و والدین فرصتهای بیشماری برای تقویت مهارتهای زبانی فرزندانشان دارند. "حتی اگر صحبت کردن دربارهی وسایلی که در اتاق است باشد، یا کارهای روزانه، یا گپ زدن در مورد شام، والدین میتوانند دایره واژگان فرزندانشان را با به کار بردن لغات و اصطلاحات جدید، گسترش دهند".
بچهها در لحظاتی که خودشان در حال مشاهده و بررسی مواردی هستند که برایشان جالب است، آموزشپذیرتر هستند، چرا که بچهها برای یادگیری بیشتر خیلی کنجکاو هستند. ممکن است یاد دادن به بچهها برای پدر و مادرها وقتی قصد آموزش چیزی را دارند سخت باشد، ولی گاهی یادگیری در لحظات یادگیری پذیر ممکن است چند دقیقه و یا حتی چند ثانیه طول بکشد. نکتهی مهم اینجاست که شاید آنچه که ما در طول روز میبینیم و انجام میدهیم برای خودمان عادی و معمولی باشد ولی برای بچهها عجیب و غریب است.
بر اطلاعات ضروری تمرکز کنید
قبل از مهد کودک به فرزندتان نام کامل خودش، نام والدینش و همچنین آدرس و شماره خانه را یاد بدهید. برای یاد دادن شماره تلفن میتوانید از یک تلفن اسباببازی و بلند خواندن اعداد روی آن کمک بگیرید. فرزندتان را تشویق کنید که او هم کار شما را تکرار کند، و تا جایی که نیاز دارد اجازه بدهید که سوال بپرسد. مخصوصا اگر فرزندتان آلرژی دارد یا مشکل خاصی در زمینهی سلامتیاش دارد، اطمینان حاصل کنید که اهمیت در دسترس بودن این اطلاعات را، بر روی دستبندش یا کارت مشخصاتی که همراهش است، درک کرده است.
روش آموزش فلش کارتی را کنار بگذارید
سعی نکنید مهارتهای آکادمیک را به کودک تزریق کنید. برای کودک خیلی جذابتر و سرگرمکنندهتر است که موقعیتهایی طبیعی را فراهم بیاورید تا مبانی و اصولی نظیر رنگها، اعداد، و حروف الفبا را یاد بگیرد. برای مثال سعی کنید اعداد و حروف را از طریق شعر و موسیقی آموزش دهید. شمایید که به عنوان پدر و مادر، محیط و تجارب یادگیری را برای فرزندتان فراهم میکنید، چیزی که شما را به اولین معلم کودکتان تبدیل میکند. اگر کودکتان پیش از شروع برنامه خیلی در این موارد عالی و درجه یک نبود، نگران نشوید. خیالتان راحت باشد، او همه چیز را در مهدکودک و پیشدبستانی یاد خواهد گرفت.
تهیه شده از سایت "www.parents.com"
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۱۱:۴۲ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: آمادگی عاطفی و هیجانی، آموزش دستشویی رفتن، اطلاعات ضروری، مستقل شدن، مهارت زندگی، مهارت های اجتماعی، مهارت های ارتباطی، نظم و ترتیب