۶ مورد از فواید موسیقی برای کودکان
اوقات کودک شما در زمان مدرسه با برنامههای بسیاری پر میشود. اگر شما هم از طرفداران اضافه کردن کلاس موسیقی به برنامههای او هستید، بهتر است پیش از آن تاثیری که نواختن قطعات موسیقی بر او دارد را، بشناسید. ممکن است کلاس موسیقی رفتن از او یک بتهوون دیگر نسازد، اما احتمالا دروس ریاضی را راحتتر فرا میگیرد، عادتهای رفتاری خوبی را تمرین میکند (از جمله صبوری) و میتواند به یکی از اجراکنندگان در گروه تبدیل شود. با ما در ادامهی این مطلب همراه باشید تا بیشتر در مورد فواید موسیقی برای کودکان بدانیم.
-
موسیقی باعث پیشرفت مهارتهای تحصیلی میشود
موسیقی و ریاضیات، بسیار درهم تنیدهاند. وقتی که بچهها مفهوم ضرب، ریتم و میزان را متوجه شوند، یاد میگیرند که چطور تقسیم کنند، کسر بنویسند و الگوها را تشخیص دهند. به نظر میرسد که موسیقی ذهن کودک را برای درک بهتر دنیای ریاضیات، آماده میکند. وقتی بچهها بزرگتر میشوند، رفتهرفته شروع میکنند به خواندن شعرهایی که به حافظه کوتاهمدت و در نهایت به حافظه بلندمدت آنها منتقل میشود. اگر از راه و روشهایی برای حفظ کردن این اشعار استفاده کنند در آینده برای بسیاری از مهارتهای مرتبط با حافظه نیز، به کارشان میآید. کلاسهای آموزش سازهای موسیقی، به بچهها مهارتهای حرکتی پایه را نیز آموزش میدهند. برای مثال، مهارت کندن و نواختن سیمها بر روی گیتار، و یا ارتعاشات موزون سیمهای ویلون. حتی اگر ساز، سیم نداشته باشد، مثلا درامز یا زایلوفون، به بچههای بزرگتر این فرصت را میدهد تا در مورد این اصول علمی کاوش و جستجو کنند.
-
موسیقی مهارتهای جسمانی را توسعه میبخشد
سازهای خاصی مانند پرکاشن، به هماهنگی و بهبود مهارتهای حرکتی کمک میکنند؛ چرا که این سازهای مستلزم حرکت دستها، بازوها و پاها هستند. این دسته از سازها گزینهی بسیار خوبی برای بچههای پرانرژی هستند. سازهای زهی و صفحه کلیددار، مانند ویلون و پیانو، نیازمند حرکات مختلفی از دست راست و چپ، به صورت همزمان هستند. سازها نه تنها به توانایی استفاده از هر دو دست به صورت یکسان کمک میکنند، بلکه بچهها را تشویق میکند تا در موقعیتهایی که به صورت طبیعی در آن راحت نیستند، راحتتر باشند. تقویت هماهنگی و زمانبندی درست، بچهها را برای سرگرمیهای دیگری نظیر رقص و ورزش، آماده میکند.
-
موسیقی مهارتهای اجتماعی را پرورش میدهد
کلاسهای گروهی نیازمند ارتباط و تعامل بین همکلاسیها هستند. این موضوع میتواند روحیهی کار تیمی را تقویت کند چرا که بچهها برای نواختن یک قطعه و ضعیف شدن تدریجی صدای آن (دکرشندو) نیاز به همکاری با یکدیگر دارند. اگر یک کودک ساز خود را با صدی خیلی بلند و یا با سرعت بالایی مینوازد، باید تلاش کند با گروه هماهنگ شود. خیلی مهم است که بچهها نقش خود را در یک همنوازی (انسامبل) درک کنند. گرچه که گروه در قبال انتخاب سازها و ساختن ملودی مسئول است، بچهها همه برای یک هدف مشترک تلاش میکنند. این همان تجربهای است که در اجتماع هم آن را مجددا احساس میکنند. همهی ما برای حضور موثر در جامعه به تعاملات گروهی و مهارت حل مسئلهی بیشتری نیاز داریم.
-
موسیقی انضباط و صبوری را تقویت میکند
یاد گرفتن یک ساز بچهها را با چشیدن طعم لذت غیرآنی (لذت دوراندیشانه) آشنا میکند. برای مثال، منحنی یادگیری ساز ویولون شیب بسیار تندی دارد. پیش از آنکه یاد بگیرید با ویولون صدایی تولید کنید باید یاد بگیرید چطور آن را نگه دارید، آرشه را چطور در دست بگیرید، و پایتان را کجا قرار دهید.
یاد گرفتن یک ساز به بچهها یاد میدهد برای رسیدن به یک هدف باید ساعتها، روزها، ماهها و حتی گاهی سالها استقامت به خرج دهند. این هدف میتواند همنوازی با یک گروه باشد یا تکنوازی یک قطعه. درسهای خصوصی بچهها مستلزم تمرینهای بسیار متمرکز در خانه است. در تمرینهای گروهی نیز بچهها یاد میگیرند همان ساز را در کنار بقیه بنوازند که این کار باعث تقویت صبر و بردباری در آنها میشود؛ چرا که برای نواختن باید منتظر فرا رسیدن نوبتشان بمانند. و همزمان با این انتظار و گوش دادن به نواختن همکلاسیشان، احترام گذاشتن به دیگران و داشتن توجه بالا برای رسیدن نوبت خودشان را، یاد میگیرند.
-
موسیقی عزت نفس را ارتقاء میبخشد
درسهای موسیقی برای بچهها این فرصت را فراهم میآورند تا دور هم جمع شوند و نظرهای منتقدانه یکدیگر را گوش کنند و بپذیرند. تغییر نظر و بازخورد دیگران از دیدگاهی منفی به مثبت به ساختن اعتماد به نفس در کودکان کمک میکند. درسهای گروهی به بچهها کمک میکنند تا بدانند هیچ کسی، نه خودشان و نه بقیه، صد در صد کامل نیستند و هرکس جا برای پیشرفت دارد. البته که هر زمان کودک به اندازه کافی پیشرفت کند، امکان اجرا کردن در جمع را خواهد داشت.
-
موسیقی بچهها را با سایر فرهنگها آشنا میکند
زمانی که بچهها با صدای سازهای مختف و نحوهی نواختن آنها آشنا شوند، میتوانند درک کنند که موسیقی چه نقش مهمی در فرهنگهای مختلف ایفا میکند. برای مثال ساز «بانگو» بچهها را با فرهنگ آفریقا و موسیقی کوبایی آشنا میکند. گرچه که ویولون مدرن امروزی، ریشه در ایتالیا دارد اما نواختن آن بچهها را با موسیقی کلاسیکی که توسط موزیسینهای آلمانی و اتریشی شناخته شد، آشنا میسازد. سازهایی مانند پیانو و ویولون در سبکهای موسیقایی مختلفی همچون کلاسیک و جاز (که خاستگاه آن آمریکای جنوبی است) انطباق مییابند. خیلی مهم است که بچهها را از سنین کودکی با فرهنگهای مختلف آشنا کنیم چرا که ذهنیت باز و بدون پیشزمینهای در مورد جهان و سنتهای غیر از فرهنگ خودشان، پیدا میکنند.
برای انتخاب ساز باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
در نهایت برای سازی که شما و فرزندتان انتخاب میکنید، چندین فاکتور را باید در نظر بگیرید. قبل از خریدن یک ساز، ابتدا پیش خودتان به این پرسشها پاسخ دهید:
- آیا کودکتان از دیدن این ساز هیجانزده میشود؟ آیا نحوه نواختن و صدای آن را دوست دارد؟ بعضی از موسسات آموزش موسیقی این امکان را در اختیار بچهها قرار میدهند تا ابتدا با انواع سازهای مختلف آشنا شند.
- آیا این ساز برایتان (شما و فرزندتان) خیلی چالشبرانگیز است یا چالش خاصی به همراه ندارد؟
- آیا خلق و خوی کودکتان با این ساز، سازگاری دارد؟
- آیا کودکتان از عهدهی این ساز و نگهداری از آن برمیآید؟
- به عنون والدین، آیا صدای این ساز را به اندازهای دوست دارید که بتوانید ساعتها تمرین کردن آن را تحمل کنید؟
- آیا کودکتان به سبک موسیقی خاصی علاقهمند است؟ اگر بله، در انتخاب ساز به این نکته دقت کنید. چرا که بعضی از سازها در سبکهای خاصی کاربرد دارند.
متخصصان اغلب بر سر اینکه چه سازی برای بچههای بزرگتر مناسبتر است، به اتفاق نظر نمیرسند اما خیلی از معلمهای موسیقی معتقدند کمتر پیش میآید که انتخاب سازهایی همچون پیانو، پرکاشن، ریکوردر، گیتار و ویولن، اشتباه باشد.
این مطلب از سایت www.parents.com تهیه شده است.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۰۹:۰۲ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: ریاضیات، عزت نفس، مهارتهای اجتماعی، موسیقی، موسیقی کودکان