جهشهای رشدی کودکان ۵ تا ۸ سال
زمانی که فرزندتان، نوزادی کوچک بود و شما گاهی قسم میخوردید که انگار یک شبه بزرگ شده را به یاد دارید؟
جهشهای رشدی- که رشدی سریع در وزن و قد هستند- در یک سال اول زندگی و همچنین دوران بلوغ، بیشتر مشاهده میشوند. در هر دوی این بازههای زمانی رشدی عظیم در مدت زمانی کوتاه صورت میگیرد. همچنین هردوی این این جهشهای رشدی ممکن است دیرتر هم صورت بگیرند و در نتیجه توجه کمتری جلب کنند.
بچهها چگونه رشد میکنند؟
در سالهای ابتدایی دوران دبستان، سالانه حدود ۶ سانتیمتر رشد قدی و نزدیک به ۳ کیلو رشد وزنی در بچهها مشاهده میشود.
متخصص کودکتان در طی چکآپها، رشد او را بررسی میکند و طرح اعداد آن را بر روی نقشهای میکشد که به آن نمودار رشدی گفته میشود رسم میکند تا اطمینان حاصل کند که اندازههای او متناسب و سالم است. درصدهای روی نمودار، نسبت قد و وزن کودکتان را در مقایسه با سایر کودکان همسن و همجنس خودش نشان میدهد. برای مثال، کودکی که بر روی نمودار قد روی عدد ۷۵ درصد قرار میگیرد، از سه چهارم همسالان خودش قد بلندتر است.
رشد به ندرت به ثبات میرسد، و معمولا به این صورت است که در طی یک جهش رشدی، رخ میدهد. از جمله نشانههای جهشهای رشدی عبارتند از:
- کودکتان ممکن است گرسنهتر به نظر بیاید و یا در هر وعده بیشتر از حد معمول غذا بخورد.
- کودک ممکن است بیشتر چرت بزند و یا خواب او در شب بیشتر شود.
بهتر است که تغییرات رفتاری کودک را در دراز مدت به پای جهشهای رشدی نگذارید. برای مثال دوست ندارید که فرزندتان به خاطر جهش رشدی، مدت زمان زیادی بیش از حد غذا بخورد.
همچنین اگر کودکتان خیلی خسته است، بیش از حد معمول میخوابد، غذا میخورد و بدخلقی میکند، ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد و بهتر باشد که با پزشکش درمیان گذاشته شود.
والدین معمولا یک جهش رشدی را بعد از رخ دادنش متوجه میشوند. کودک شلواری که هفته پیش میپوشیده را میپوشد و ناگهان به اندازهی چند سانتیمتر بالای مچ پایش میپرد. و یا شکایت میکند که کفش ورزشی که هفته پیش با آن تمرین میکرده حالا پایش را میزند و اذیتش میکند.
واکنش نشان دادن به جهش های رشدی
نیازی نیست که شما واکنش خاصی نسبت به جهشهای رشدی نشان دهید، مگر اینکه در واقع لازم باشد کمد لباس های فرزندتان را از نو شارژ کنید!! گهگاهی نیاز است که کمی به میان وعدهها اضافه کنید و یا برای چند روز ساعت خواب را کمی جلوتر بیاورید (و یا آخر هفتهها دیرتر بخوابد) تا بتوانید این تغییرات را مدیریت کنید.
"دردهای رشدی"
دردهایی در ناحیهی پا، که مخصوصا در نواحی ساق پا، زانو و روی ران احساس میشوند، به نظر میرسد که به اشتباه نامگذاری شدهاند. هیچ شواهد طبی و علمی برای ربط دادن آنها به رشد ماهیچهها و استخوانها وجود ندارد، گرچه که این دردها واقعا وجود دارند.
با این حال ممکن است به علت رشد ماهیچهها، بعد از فعالیت زیاد احساس گرفتگی و اسپاسم ایجاد شود. با این حال این دردها از سالهای ابتدایی و در حدود ۳ سالگی آغاز میشوند و در بین سالهای ۸ تا ۱۲ سالگی به اوج خود میرسند (پیش از اولین تغییرات بلوغ خیلی طولانی نیستند). این دردها معمولا با استراحت هم از بین میروند.
اغلب کودک به خاطر این دردها، نیمه شب از خواب میپرد. این دردها معمولا بعد از روزهایی که خیلی بیرون از خانه بازی کرده باشند،پدیدار میشوند و معمولا هم با کمپرس گرم، ماساژ دادن و کشش ملایم آرام میشوند.
همچنین برای آرامتر شدن، میتوانید از ایبوپروفن یا استامینوفن هم استفاده کنید اما دقت کنید که تب و یا بیماری دیگری وجود نداشته باشد که با این مُسکنها، از نظر خارج شود.
اگر درد از بین نرفت، و یا اگر ناحیه دردناک خیلی حساس شد، ممکن است نشانگر مشکل جدیتری باشد. اگر ناحیه دردناک قرمز و متورم شد، اگر هر نوع راش پوستی هم در بدن ایجاد شد و یا اگر با تب همراه شد، حتما با پزشک فرزندتان تماس بگیرید.
درد شدیدی که در فعایلتهای روزمره کودک تداخل ایجاد کند هم نگرانکننده است. برای رد کردن سایر علتهای احتمالی؛ نظیر آرتریت نوجوانان (یا التهاب مفاصل، بیماری مزمنی است که در صورت ابتلا به آن، بدن به سلولهای سالم خود حمله میکند)، سرطان، انواع عفونتها، شکستگیها و سایر علل ارتوپدی، نیاز است که پزشک آن را ارزیابی کند.
این مطلب از سایت "www.babycenter.com" تهیه شده است.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۱۴:۲۲ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: آرتریت نوجوانان، ارتوپدی، جهش رشدی، دردهای رشدی، رشد، نمودرار رشدی