بازیهای مناسب کودکان ۱ تا ۲ سال، مجموعهی دوم
بازی زوجها
به کودک خود یک جوراب خوشرنگ مثلا قرمز یا آبی بپوشانید. سپس به او دو لنگه جوراب یکی همرنگ قبلی و دیگری متفاوت با آن، بدهید. از او بخواهید آن جورابی را که باید بپوشد، انتخاب کند. از این فرصت برای آموزش رنگها نیز استفاده کنید، مثلا با انگشت خود به دو رنگ مختلف جورابها اشاره و نام رنگها را به طور واضح ذکر کنید.
گردش در خانه
با کودک خود در خانه چرخی بزنید و بگذارید هر بار کار سادهای را انجام دهد تا توانایی او برای حرکات پیچیده بیشتر شود. به عنوان مثال؛ چراغ را روشن و خاموش کند، برای باز کردن پنجره تلاش کند، شیر آب را باز و بسته کند، در یخچال را باز کند و ...؛ یک مسیر را هم مشخص کنید که به طور منظم هر صبح و شب از آن مسیر حرکت کنید، چرا که کودکان در این سن نظم و ترتیب را دوست دارند و این گونه بحث تقدم و تأخر هم برای آنها ملموستر میشود.
تونل
با کارتنهای موجود در آشپزخانه یک لوله درست کنید. در برابر چشمان کودک خود، شکلات یا یک اسباببازی کوچک را داخل آن بیندازید و آن را با قاشق به آن طرف لوله هدایت کنید. چندبار دیگر نیز این حرکت را تکرار کنید. برای دفعات بعد قاشق را به دست کودک بدهید و به او یاد بدهید که چگونه این کار انجام میشود، سپس اجازه دهید تا او این کار را به تنهایی انجام دهد.
خودت، خودت را نقاشی کن!
کودک خود را روی یک ورق کاغذ بزرگ بخوابانید و حدود بدن او را با خودکار، ماژیک یا قلم خط بکشید، سپس این تصویر را روی دیوار نصب کنید و به کودک خود پیشنهاد کنید که تصویر را رنگ هماهنگ لباس خود رنگآمیزی کند. در ضمن به او بگویید که چشمها، دهان و سایر اعضای بدن را نیز نقاشی کند. این بازی در شناخت اعضای بدن کودک به او کمک میکند.
موانع
راهی را که در آن موانعی گذاشتهاید، در اتاق یا راهرو خود تهیه کنید. این کار را با دو صندلی وارونه، یک بالش، آبکش و کارتن بزرگ انجام دهید.
این مسیر را به گونهای طراحی کنید که زوایای تیز و خطرناک نداشته باشد تا موجب جراحت کودک نشود. در ضمن، وسایل نیز باید ثابت باشند. سپس از او بخواهید تا در این مسیر شروع به دویدن کند.
بزرگ و کوچک
روی میز چند چیز مختلف و از هرکدام یک جفت قرار دهید. اشیایی مانند قاشق و کتاب. از این جفتها یکی باید از دیگری بزرگتر باشد. مفهوم بزرگی و کوچکی را برای کودک خود توضیح بدهید و سپس از او بخواهید تا اشیای بزرگ را کنار هم و کوچکها را نیز در کنار هم قرار دهد. در مرحلهی دوم میتوانید با افزایش این زوجها یا حتی اضافه کردن یک اندازهی دیگر این وسایل، بازی را پیچیدهتر کنید.
پازل
آماده کردن مقدمات این بازی ساده است. عکسی از یک مجله را انتخاب کنید و آن را با قیچی به سه قسمت تقسیم کنید؛ به کودک بیاموزید که چگونه این قطعات مجزا را کنار هم بچیند تا یک شکل واحد به دست بیاورد. هر وقت این عکس برایش تکراری شد، عکس دیگری را به سه قسمت تقسیم کنید، البته سعی کنید که در این مرحله تقسیم را به شکل متفاوتی انجام دهید. بعد از مدت کوتاهی میتوانید این تصاویر را به چهار قسمت تقسیم کنید.
جدا کردن و سرهم کردن
روی میز ۱۰ عدد چوب کبریت و ۱۰ سکهی کوچک قرار دهید. (میتوانید از دانههای ماکارونی، برنج یا کشمش هم استفاده کنید). آنها را مخلوط کنید و از کودک بخواهید که آنها را از یکدیگر جدا کند و هر کدام را در یک ظرف قرار دهد. مراقب باشید کودک شما آنها را در دهان خود نگذارد. همچنین برای تنوع میتوانید از خلال دندان، قاشق و سکه هم استفاده کنید و جدا کردن این اشیاء را از او بخواهید. سپس به او پیشنهاد کنید آنها را در سه کاسهی مختلف قرار دهد. برای این بازی میتوانید از مکعبهای لگو هم استفاده کنید که در عین هماندازه بودن رنگهای متفاوتی دارند.
بازی چشیدن
چشمهای کودک را ببندید و با قاشق کمی از غذاهای مختلف را در دهان او بگذارید. غذاهایی مثل ماهی، سیبزمینی، هویج و مربا، ماست، شیرینی میوهای، تکههای کوچک موز و... . اینک کودک شما باید طعم غذاها را از یکدیگر تشخیص دهد. اگر اجازه دهید ابتدا کودک آنها را بو کند و سپس بچشد، بالطبع بازی را سختتر کردهاید. همچنین میتوانید از مربای میوههای مختلف و سبزیجات جوشانده نیز برای این کار بهره ببرید. مهم آن است که کودک با طعم انواع این خوردنیها آشنا شود تا در ابراز علایق و احساسات و همچنین، درک تفاوت آنها با مشکلی مواجه نشود.
ترازو
به کودک اشیای متفاوت با وزنهای متفاوت و حجمهای تقریبا یکسان بدهید، وسایلی همچون «سنگریزه، پنبهدانه، قاشق فلزی، تکهای نان، کبریت، باطری کوچک، توپ لاستیکی یا پلاستیکی و...؛ اجازه دهید تا کودک فرق وزنهای متفاوت را درک کند و اشیایی را که تقریبا هموزن هستند، در کنار هم قرار دهد.
حبابهای صابون
این یک بازی بسیار ساده است، اما کار پیشپا افتادهای نیست. ظرف کوچکی را از آب پر کنید و کمی از مایع ظرفشویی در آن بریزید. سپس این مخلوط را به هم بزنید و دست خود را به آرامی درون آن فرو ببرید. با انگشت شست و سبابهی خود یک دایره بسازید و در آن فوت کنید. یک حباب تشکیل میشود که اگر انگشتان خود را قفل کنید به پرواز در میآید. اگر موفق نشدید از ابزار دیگری مانند نوار فلزی و دایرهای شکل استفاده کنید که قطری حدود ۲ یا ۳ سانتیمتر داشته باشد.
بعد از چند لحظه با شگفتی تمام خواهید دید که کودک شما سعی در گرفتن حبابها و ترکاندن آنها دارد. اگر در زمستان و سرمای شدید این کار را انجام دهید، خواهید دید که حبابها منجمد میشود.
مدیر جایگاه
این بازی به کودک شما کمک میکند که مفهوم سرعت را دریابد. روی زمین، از طریق خطکشی یا محدود کردن یک مسیر، راهی را برای رفتن به نقطهی پایانی طراحی کنید. کودک شما قطار بازی میکند؛ یعنی در نقطهی شروع میایستد و به سمت خط پایان توجه میکند، سپس راه میافتد و بین دو نقطه حرکت میکند و این در حالی است که همواره راهنماییهای شما را میشنود که میگویید" «آهسته برو»، «کمی تندتر»، «تندتر» و...
اگر کودک شما اشتباه کرد، آن را تصحیح کنید و با حرکت در مقابل او به وی بیاموزید که چگونه میتوان سرعتهای متفاوت داشت.
برای مشاهدهی مجموعه اول بازیها اینجا کلیک کنید.
نوشته شده توسط همپای کودک در تاریخ ۹۹/۰۷/۲۳ ساعت ۰۹:۱۹ | تعداد دیدگاهها: ۰ دیدگاه | دستهبندی: بلاگ | برچسبها: بازی، بازی مناسب کودک نوپا، بازی مناسب کودک یک ساله، کودک، کودک نوپا